Începând cu februarie 2019, ROFMA a devenit Asociația Română de Workplace și Facility Management. Mai mult...

STUDIU 2019: Forta de munca in industria FM romaneasca

Forta de munca in Facility Management 2019

Valeriu Petrescu, 15 februarie 2019

Evolutia remarcabila a industriei FM la nivel national, ca dimensiune si diversitate, s-a concretizat si prin cresterea consistenta a volumului fortei de munca active in cadrul firmelor prestatoare de servicii profesionale. In acest sens, constatam ca numarul total al angajatilor se ridica la aproape 150 de mii de persoane, reprezentand circa 2,7% din totalul fortei de munca active la nivel national la sfarsitul anului 2017. Comparativ cu anul precedent, se inregistreaza o crestere de circa 3% si, luand ca referinta anul 2010, cresterea volumului total de personal este considerabila – peste 40%.

Daca avem in vedere distributia proportionala a angajatilor in functie de tipurile de servicii in care sunt activi, constatam ca volumul cel mai mare de personal se gaseste in segmentul serviciilor de paza si securitate, care acopera doua treimi din totalul de 150 de mii, fiind urmat de numarul angajatilor in activitatile de curatenie profesionala (17%), de cel al personalului din serviciile de administrare si mentenanta a cladirilor, precum si de peisagistica, respectiv cate 6% fiecare. Cu procente mult mai mici regasim lucratorii din serviciile suport si catering, cu cate 3%.

Comparand valorile de mai sus, constatam ca in anul 2017, fata de 2016, cea mai mare crestere a volumului de personal se regaseste la serviciile de peisagistica (+9%), urmate de serviciile suport (+8%) si cele de curatenie (+6%). Tot cresteri, dar semnificativ mai reduse, le gasim in segmentele serviciilor de paza si securitate si in cele de administrare si mentenanta cladiri. Inregistram insa si o scadere: numarul de angajati din firmele de catering s-a diminuat semnificativ, cu peste 11 % in 2017 fata de anul precedent. Este posibil ca aceasta situatie sa reflecte doar o stare conjuncturala, „de moment”, pentru acest segment de servicii.

Daca extindem comparatia cu anul 2010, deci pe o perioada de 8 ani, evolutia numerica a personalului din firmele specializate in activitati specifice de FM evidentiaza dinamici diferite ale cresterilor acestora. De exemplu, serviciile suport inregistreaza cea mai ampla crestere de personal (+73% ), urmate de cresteri importante in segmentele serviciilor de catering (+50%), de curatenie (+48%) si de paza si securitate.

Cifrele de mai sus ilustreaza dinamici si evolutii diferite ale necesarului de forta de munca in interiorul segmentelor care compun industria de facility management, in care constatam cresteri ample in ultima perioada, precum cele din serviciile suport, fapt care pune in evidenta cererea accentuata de forta de munca pentru firme specializate in servicii integrate. Pentru alte tipuri de servicii insa, cererea este mult mai ponderata, cum este cazul serviciilor de administrare si mentenanta a cladirilor. Pe de alta parte, pe termen lung, cateringul a crescut consistent ca volum de personal angajat, chiar daca a inregistrat, temporar, o scadere in perioada recenta.

Desigur, toate aceste variatii sunt determinate de oscilatii conjuncturale in cererea pietei pentru anumite tipuri de servicii, care insa nu afecteaza major tendinta continuu crescatoare a volumului de angajati activi in industria FM nationala. In egala masura trebuie tinut cont si de lipsa acuta a fortei de munca in sectoarele luate in considerare.

In continuare, prezentam sub forma tabelara, clasamentul primelor 10 firme cu cele mai mari volume de angajati, pe segmentele de servicii care compun industria romaneasca de facility management.

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii de paza si securitate

TOP-10-angajati_servicii_paza_securitate

 

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii de curatenie profesionala

TOP-10-angajati_servicii_curatenie

 

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii de peisagistica

TOP-10-angajati_servicii_peisagistica

 

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii de administrare si mentenanta a cladirilor

TOP-10-angajati_administrare_mentenanta_imobile

 

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii suport 

TOP-10-angajati_servicii_suport

 

TOP 10 FIRME IN FUNCTIE DE NR. DE ANGAJATI: Servicii de catering

TOP-10-angajati_servicii_catering

 

Facility Management în România Facility Management 2017 Forța de muncă