Începând cu februarie 2019, ROFMA a devenit Asociația Română de Workplace și Facility Management. Mai mult...

Productivitatea muncii în serviciile FM din România

Valeriu Petrescu, 7 mai 2019

În orice analiză a pieței unui domeniu, productivitatea muncii este un indicator relevant pentru nivelul de performanță al calității managementului firmelor și al forței de muncă în ansamblu.

Pentru anul 2017, cel mai recent an pentru care dispunem de cifre oficiale finale de la Registrul Comerțului, productivitatea medie „brută” (cifra de afaceri/nr. de angajați – neajustată cu indicatori de corecție) la nivelul întregului domeniu de servicii P&FM a fost de 56.740 lei/angajat. Dacă raportăm această valoare la cea a productivității înregistrate la nivelul întregii economii naționale, respectiv de cca. 273.000 lei/angajat, rezultă că nivelul productivității domeniului nostru de analiză se situează la cca. 21% din cel național, o valoare ce poate fi considerată ca foarte scăzută. Cu titlu comparativ, în sectorul construcțiilor, productivitatea medie în 2017 se cifrează la 240.000 lei/angajat, adică de peste patru ori față de domeniul facility management!

Mai mult...

STUDIU 2019: Forta de munca in industria FM romaneasca

Forta de munca in Facility Management 2019

Valeriu Petrescu, 15 februarie 2019

Evolutia remarcabila a industriei FM la nivel national, ca dimensiune si diversitate, s-a concretizat si prin cresterea consistenta a volumului fortei de munca active in cadrul firmelor prestatoare de servicii profesionale. In acest sens, constatam ca numarul total al angajatilor se ridica la aproape 150 de mii de persoane, reprezentand circa 2,7% din totalul fortei de munca active la nivel national la sfarsitul anului 2017. Comparativ cu anul precedent, se inregistreaza o crestere de circa 3% si, luand ca referinta anul 2010, cresterea volumului total de personal este considerabila – peste 40%.

Mai mult...

Spatiile de coworking – moda sau tendinta durabila?

coworking 2019

Valeriu Petrescu, 5 februarie 2019

Foarte recent introduse in limbajul de specialitate al profesionistilor in imobiliarul nerezidential, spatiile de coworking, cunoscute si ca shared workplaces, reprezinta spatii de lucru utilizate in comun de indivizi sau microgrupuri avand sau nu domenii comune de activitate, dar care accepta diversitatea si promoveaza socializarea.

Mai mult...

STUDIU 2019: Performantele de business ale pietei serviciilor de FM

Studiul Pietei de FM 2017

Valeriu Petrescu, 25 ianuarie 2019

In continua crestere de mai multi ani, nivelul cifrei de afaceri realizata de industria serviciilor de facility management a atins la sfarsitul anului 2017 valoarea de 8,4 miliarde lei, echivalenta cu circa 1,82 miliarde euro.

Aceasta cifra reprezinta 0,7% din volumul de afaceri realizat la nivelul intregii economii nationale si cumuleaza rezultatele financiare ale tuturor firmelor specializate in domeniul managementului facilitatilor, respectiv servicii suport, de administrare si mentenanta a cladirilor, de catering, curatenie, paza/securitate si peisagistica active la nivel national.

Mai mult...

DE CE CLADIRILE MARI, COMERCIALE NU REUSESC SA FIE EFICIENTE ENERGETIC

autor: dr. ing Ioana Udrea

Noi cercetari in domeniu arata ca multe cladiri comerciale inca nu fac schimbari simple care ar duce la o mare reducere a costurilor cu energia. Sa vedem care este cauza si ce ar trebui facut.

Desi un oras cu cladiri luminate noaptea poate parea pentru unii frumos, cercetatorii in domeniul eficientei energetice vad prin asta o risipa de resurse si o ratare a oportunitatilor de economie a energiei. Un studiu recent al Universitatii Davis, California si al Consiliului californian privind resursele aeriene [Californian Air Resources Board (CARB)] concluzioneaza ca schimbari cu costuri reduse in ceea ce priveste functionarea cladirilor pot conduce la economii de energie intre 5% si 30%. Din pacate adesea aceste schimbari nu au loc.

„Noi stim care sunt problemele si stim cum se pot rezolva”, a declarat Stephen Selkowitz, consultant in domeniul cladirilor in cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory. Este posibil sa obtinem cladiri cu consum net de energie zero (net zero energy buildings) sau aproape de zero (NZEB - near zero energy buildings), dar majoritatea proprietarilor au inca un drum lung de facut pana sa ajunga sa imbunatateasca eficienta energetica.

Mai mult...

Talk to us

085 888 5555