Începând cu februarie 2019, ROFMA a devenit Asociația Română de Workplace și Facility Management. Mai mult...

IBOS - un nou instrument de autoevaluare a performanței organizațiilor

În urma lansării – cu sprijinul unor parteneri internaționali, printre care se numără și ROFMA – a standardului internațional pentru operarea clădirilor IBOS, RICS – Royal Institution of Chartered Surveyors a dezvoltat un instrument de autoevaluare a performanței organizațiilor în raport cu acest standard.

Mai mult...

Technical Assistance Facility to Support Renovation Wave in EU Member States

Final diagnostics assessment report

La sfârșitul anului trecut, Banca Mondială a publicat the Final diagnostics assessment report for the Technical Assistance Facility to Support Renovation Wave in EU Member States. Studiul, care poate fi de interes pentru comunitatea FM din România, poate fi descărcat din acest link.

Mai mult...

Raportul European al Furnizorilor de FM pentru anul 2021

După succesul primului Raport European al Furnizorilor de FM de anul trecut, RICS (the Royal Institution of Chartered Surveyors) și Drees & Sommer prezintă o a doua ediție, ce are ca scop creșterea transparenței pe piața europeană de FM.


Mai mult...

Productivitatea muncii în serviciile FM din România

Valeriu Petrescu, 7 mai 2019

În orice analiză a pieței unui domeniu, productivitatea muncii este un indicator relevant pentru nivelul de performanță al calității managementului firmelor și al forței de muncă în ansamblu.

Pentru anul 2017, cel mai recent an pentru care dispunem de cifre oficiale finale de la Registrul Comerțului, productivitatea medie „brută” (cifra de afaceri/nr. de angajați – neajustată cu indicatori de corecție) la nivelul întregului domeniu de servicii P&FM a fost de 56.740 lei/angajat. Dacă raportăm această valoare la cea a productivității înregistrate la nivelul întregii economii naționale, respectiv de cca. 273.000 lei/angajat, rezultă că nivelul productivității domeniului nostru de analiză se situează la cca. 21% din cel național, o valoare ce poate fi considerată ca foarte scăzută. Cu titlu comparativ, în sectorul construcțiilor, productivitatea medie în 2017 se cifrează la 240.000 lei/angajat, adică de peste patru ori față de domeniul facility management!

Mai mult...

Profitabilitatea serviciilor profesionale de Facility Management în România

Valeriu Petrescu, 4 martie 2019

Un indicator relevant al performanței de business în domeniul serviciilor profesionale de FM la nivel național îl constituie profitabilitatea acestuia, înțeleasă ca raportul dintre profitul net și pierderea netă la nivel anual. În cele ce urmează, sunt prezentate nivelurile de profitabilitate raportat atât la ansamblul domeniului FM, cât și la nivelul fiecărui tip de servicii care compune acest domeniu – situație la sfârșitul anului 2017 (ultimul an din care datele oficiale de la Registrul Comerțului sunt integral disponibile în acest moment).

Mai mult...